Честваме паметта на двама свети мъченици. Ермил и Стратоник били измъчвани

...
Честваме паметта на двама свети мъченици. Ермил и Стратоник били измъчвани
Коментари Харесай

Честваме паметта на двама свети мъченици

Честваме паметта на двама свети мъченици. Ермил и Стратоник били измъчвани и убити по времето на източния римски император Лициний поради християнската си религия.
Християнските мъченици
Ермил и Стратоник потърпевши по времето на източния римски император Лициний. Макар и да подписал дружно със западния император Константин (по-късно наименуван Велики) Миланския едикт в 313 година за пълноправие на християнството, Лициний си останал богохулник. Той намерено траял няколкогодишни безпощадни гонения срещу християните.
През 315 година негови жертви
станали Ермил и Стратоник.

Ермил бил дякон в църквата в Сингидунум, антично населено място на мястото на днешната сръбска столица Белград. Когато станало известно на управляващите, че Ермил е освен набожен в Иисус Христос, само че и работи за разпространяването на християнското обучение измежду народа, той бил хванат и изправен на съд пред императора. Пред него Ермил самоуверено
изповядал вярата си в Христос.
Затова бил подложен на ужасни мъчения. Жестоките изтезания обаче не довели до стремежи от мъчителите резултат. След няколко дни бил изработен нов опит мъченикът да се отхвърли от Христос. Той дал отговор, че в никакъв случай няма да се откаже от избавителната религия в същинския Бог. Тогава го осъдили на гибел. Ермил бил погубен и бойците
хвърлили тялото му в река Дунав.
Сред присъстващите на мъченията и гибелта на Ермил бил и боецът Стратоник от стражата на пандиза. Удивен от мъжеството и жертвоготовността на християнския дякон, Стратоник също декларирал, че е християнин и има вяра в Иисус Христос.
Затова и той бил хванат
и подложен на мъчения на площада пред всички, с цел да се сплашат хората и да спрат да се причисляват към християнската общественост. Но нито Стратоник се пречупил от мъченията, нито ужасяващите издевателства имали триумф.
Така най-после и той бил погубен
и тялото му хвърлено в реката. После телата на двамата мъченици били открити надолу по течението от християни, които ги погребали с респект.
Източник: БТА
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР